Czarownica Magdalena o ziołach

Bluszczyk kurdybanek

W poniedziałek pogoda ma się poprawić, więc to idealny dzień do zbioru i suszenia bluszczyku kurdybanku (Glechoma hederacea L.). Ziele stosowane było niegdyś jako mocna i aromatyczna przyprawa, dodawano go szczególnie do zup i mięs. Do tej pory na Słowacji można zjeść ziemniaczankę czy rosół przyprawiony kurdybankiem. W kuchni można zastosować go jako surogat pietruszki w daniach gotowanych a także w surowych do sałatek.

Ma oczywiście oprócz walorów smakowych, także wiele cennych składników stosowanych w ziołolecznictwie. Zawiera: olejek eteryczny, kwasy organiczne, garbniki, flawonoidy i sole mineralne. Napary i odwary z ziela zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, ułatwiają przepływ żółci, przeciwdziałają biegunce, regenerują błony śluzowe i są przeciwzapalne. Odwary służą do płukania jamy ustnej i gardła. Świeże liście rozgryzione stosowano na bóle zębów, pleśniawki i afty. Ciepłymi naparami można płukać włosy w celu pozbycia się łupieżu. Maseczki ze zmiksowanych liści są pomocne w leczeniu skóry trądzikowej, z wypryskami czy owrzodzeniami.

Bluszczyk kurdybanek można znaleźć praktycznie wszędzie, upodobał sobie trawniki, rowy, obrzeża pól, łąki i skraje dróg. Często występuje wraz z pokrzywą i jasnotą biała czy purpurową, ze względu na charakter gleby (bogata w azot) oraz na sposób rozsiewania- myrmekochorię, czyli roznoszenie nasion przez mrówki. Wszystkie rośliny z jasnotowatych mają charakterystyczny zapach, mi kojarzący się właśnie z mrówkami.

Nie przepadam za świeżym kurdybankiem, jednak suszony, przypomina nieco lubczyk i stanowi świetny dodatek do zup.  Najlepiej zrywać całe ziele w porze kwitnienia ze słonecznych miejsc, liście są wtedy wyraźnie wybarwione na ciemny kolor od bordowego po ciemny fiolet. Wówczas roślina ma najwięcej cennych składników.

W tym roku mam zamiar ususzyć pokaźną ilość, bo z bratem będziemy testowali aromatyzowanie piwa ziołami z pominięciem chmielu. Zobaczymy co wyjdzie z naszego eksperymentu.

Bibliografia:

Łuczaj Ł. Dzika kuchnia. Wydawnictwo Nasza Księgarnia, Warszawa 2014. ISBN 978-83-10-12378-7

 Kujawska M. ,Łuczaj Ł., Sosnowska J., Klepacki P. Rośliny w wierzeniach i zwyczajach ludowych, Słownik Adama Fishera, Polskie Towarzystwo Ludoznawcze, Wrocław 2016. ISBN 978-83-644465-29-1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *