Czarownica Magdalena o ziołach

Forsycja

Forsycja we Wrocławiu już przekwitła, jednak w wyższych partia gór, posiadacze przydomowych ogrodów mogą się nią cieszyć w pełnej krasie. Ogrodowe krzewy forsycji pośredniej są mieszańcami forsycji zwisłej (Forsythia suspensa) i Forsythii viridissima.

Żółte lekko gorzkawe kwiaty można wykorzystać do sałatek, ozdabiania deserów i innych potraw. Forsycja to jedno z najbogatszych, naturalnych źródeł rutyny na wiosnę. Kwiaty zawierają jej około 1%, dodatkowo kwercetynę, którą stosuje się w łagodzeniu i leczeniu alergii różnego pochodzenia a także antocyjanów.

Napary i wyciągi można stosować do poprawy odporności, trzeba je pić ze źródłami witaminy C np. cytryną czy sokiem z czarnego bzu. Do herbatki można użyć kwitnących pędów, wystarczą 2-3 krótkie około 15 cm gałązki. Trzeba je pokroić, zalać wodą i gotować pod przykryciem kilka minut. Herbatka ma lekko lukrecjowy smak. Napary można stosować do przemywania skóry naczynkowej oraz oczu przy zapaleniu spojówek.

Nalewka:

4 garście kwiatów forsycji

0,5 l wódki

Jak radzi dr Różański, kwiaty zalać alkoholem macerować 14 dni, wstrząsać co 2-3 dni, przefiltrować. Zażywać 2 razy dziennie po 10 ml. Nalewkę można także stosować zewnętrznie.

Źródła przepisów: http://martakmiecik.blogspot.com/2016/04/kwiaty-i-owoce-forsycji-flos-et-fructus.html

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *