Dziki w kuchni

Imprezowa tarta z pokrzywy

Kiedyś jedzono ją jak dzisiaj szpinak czy szczaw, dziś sprzedawana jest jako herbatka w aptekach i nawet marketach. Czy ktoś jeszcze wie i pamięta, jak smakuje pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) w zupie, wiosennej sałatce czy potrawce? Jeśli nie, to zapraszam do zrobienia najpyszniejszej tarty z „dzikich” roślin, jaką kiedykolwiek jadłam 😉 Oryginalny przepis to receptura na tartę ze szpinakiem od mojej cioci, więc można mieszać pokrzywę ze szpinakiem i też będzie pyszna.

Ze świeżej pokrzywy robiłam też dwa razy zupę i rodzince bardzo smakowała. Jeśli robicie szczawiową, to pokrzywowa wyjdzie idealna, gdy zamiast całego szczawiu dacie 3/4 pokrzywy i resztę szczawiu 😉

Pokrzywa jesienią odbija z pędów skoszonych latem i tak jak na wiosnę wychodzi nowa świeża, warto ją zbierać nie tylko wiosną, ale także na jesień. Wykończony letnimi upałami organizm z pewnością nieco odetchnie po dodatkowej dawce dobrze przyswajalnego żelaza, soli mineralnych i mikroelementów. Zbierając pokrzywę należy zwrócić uwagę z jakiej rośliny zrywamy liście – ma być młoda, z drobnymi listkami, tak jak na początku maja. Starsze rośliny zawierają cystolity – kryształy węglanu wapnia oraz fitolity – krzemionka, które działają szkodliwie na nerki. Jeśli nie mamy pewności, to najlepiej zebrać jedynie trzy górne liście z młodych pokrzyw.

 

Pokrzywowa tarta imprezowa

  • ciasto francuskie lub składniki na ciasto kruche bez cukru
  • 10 garści świeżych pokrzyw,
  • 3/4 kostki sera typu feta około 180-200 g,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ser żółty do posypania lub parmezan
  • łyżeczka masła klarowanego lub oliwy
  •  pieprz, suszony czosnek niedźwiedzi lub zwykły

Formę od tarty wykładamy papierem do pieczenia i ciastem francuskim lub ciastem kruchym. Nakłuwamy płaty ciasta lub obciążamy grochem, pieczemy około 15 min- w 180 stopniach Celsjusza, ciasto ma być upieczone ale nie mocno rumiane. Pokrzywę należy sparzyć i poddusić na maśle z czosnkiem lub oliwie przez 15 min. Dodać do niej rozdrobiony ser typu feta oraz do smaku śmietanę. Doprawić przyprawami i podsmażyć jeszcze 5 min do odparowania wody. Na podpieczone ciasto francuskie wyłożyć masę pokrzywową i posypać startym sercem. Piec w piekarniku przez 10-15 min aż do ładnego zarumienienia się boków tarty i roztopienia sera. Jeśli mamy zebraną pokrzywę to przygotowanie tarty zajmuje nieco ponad pół godziny. Świetnie sprawdza się na imprezach, znika w mig, gdy jest ciepła i świetnie smakuje również na zimno. 

Smacznego!

Ps. o właściwościach i danym zastosowaniu pokrzywy innym razem, jak przestudiuję te ogromne stosy informacji 😉

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *