Dziki w kuchni, Leśny ludek

Jagodowy raj

Wczoraj nadal trochę trzymało mnie choróbsko, no jak można zachorować gdy za oknem taka piękna pogoda. Lekarz stwierdził, że mam słabą odporność na upały, ale L4 nie dał ;p Taka mocno marudząca na wszelakie zło świata i wirusy pojechałam do domu. Swoim humorem chyba trochę wykończyłam rodziców, bo tata w desperacji rzecze „a wiesz, widziałem już trochę dojrzałych jagód, może byś uzbierała słoiczek, podwiozę Cię do lasu”.

Jęcząc i marudząc zapakowałam się do forestera, bo wizja cista z jagodami lub koktajlu z mlekiem sprawiła, że poleciała mi ślinka. Wzięłam dwa duże słoiczki i koc, co bym się nie przemęczyła zbierając. Tata zostawił mnie z jednym stróżującym psem a z drugim poszedł na spacer, miałam zadzwonić, gdy skończę. Po 40 min odbiera ode mnie telefon „I co nie ma jagód, mam wracać?”, ja na to „Wracaj do domu po wiadra, 2 słoiki uzbierane i jest zatrzęsienie jagód, ja stąd nie wychodzę!”. I tak nastało moje jagodowe ozdrowienie :d Dojechały do mnie dwa wiadra i mama, dzięki czemu uzbieraliśmy prawie 10 l jagód, doprawiłyśmy wiadrem trześni (wiśni ptasiej (Prunus avium L), bukietem marzanki wonnej (Galium odoratum), garścią płatków róży i kwiatami lipy drobnolistnej (Tilia cordata Mill). Kwiaty zużyłam do moich kulinarnych eksperymentów a część jagód i czereśni zabrałam do Wrocławia. Po drodze objadłam się leśnych owoców i wiecie wieczorem nic mnie już nie bolało, czułam się znacznie lepiej.

Borówka czarna (Vaccinium myrtillus) jest najpyszniejszym owocem lasu. Jak tylko zacznie dojrzewać często je zbieram i jemy na surowo, w deserach czy pierogach. Jagody znane i stosowane były już przez Słowian nie tylko jako pożywienie ale także jako roślina zielarska.

Zastosowanie:

Owoce suszono i żuto w stanach zapalnych dziąseł i rozstroju żołądka. Świeże lub rozgotowane owoce wykorzystywano w formie okładów na egzemy, liszaje, oparzenia i trudno gojące się rany. Odwarami z liści pozbywano się glist i owsików. Wykazano, że jagody mają silne właściwości przeciwbiegunkowe (suszone), surowe natomiast działają przeczyszczająco (przynajmniej na niektórych).

Właściwości

Borówka czernica ma właściwości antynowotworowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwrobacze. Liście obniżają poziom cukru we krwi i są moczopędne.

Co zawierają

Zawiera pektyny, alkohole, garbniki, barwniki antocyjanowe, witaminy m.in prowitamina A i sole mineralne.

W kuchni:

Często je spożywamy, bo jako rodzina okularników staramy się dbać o wzrok. Od kilku dni na kolacje robię koktajl zwany przez tatę smutkiem.

Jagodowe smutki

litr jagód

pół litra mleka

łyżeczka miodu lub pół banana

do smaku: świeża mięta

Jagody oczyszczamy i myjemy, blendujemy z miodem lub bananem, dolewamy mleko i mieszamy. Można do smaku dodać odrobinę świeżej mięty

Tata nazwał go smutkiem od angielskiego smoothie, stwierdził, że ma działanie odchudzające, bo zapobiega nocnemu podjadaniu. Faktycznie zamiast zwykłej kolacji wystarczy szklanka smutka i jest się najedzonym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *