Czarownica Magdalena o ziołach, Dziki w kuchni, Leśny ludek, Lewinovo, Moich rąk dzieło

Kwietne rozpoczęcie dnia

Gdy Ci smutno, gdy Ci źle zjedź kwiatka i zrelaksuj się :D. Lubię leniwe poranki na wsi. We Wrocławiu nie mam możliwości wyjścia o poranku na zewnątrz i wypicia kawy w ogrodzie. Dlatego, gdy jestem na wsi staram się celebrować i zbierać takie małe chwile, by dodawały mi energii w zwykłych dniach w mieście. Lubię ładnie podane jedzenie i często w weekend robię sobie kwiatowe śniadania, które chce się jeść oczami. Nie używam jakiś wykwintnych składników, zazwyczaj biorę to co mam w lodówce i staram się stworzyć coś ładnego. Śniadanie to podstawa dnia i chociaż kiedyś często ich nie jadłam, bo zawsze wszędzie byłam spóźniona, teraz staram się jeść codziennie dobre śniadanie, dzięki czemu nie jestem tak bardzo głodna i marudna przez cały dzień. Jeśli jestem zniechęcona i nie chce mi się wstać z łóżka wymyślam sobie w pół śnie, pięknie podane śniadanie na trawie lub w ogrodzie i od razu chcę rozpocząć tak dzień;)

Śniadanie w cieniu drzew to recepta na upał

Kwiatowe śniadanie na słodko

  • 1 mały jogurt naturalny
  • łyżeczka ziołomiodu malinowego (może być zwykły miód)
  • garść jadalnych kwiatów z ogrodu, u mnie: chaber bławatek, marchew zwyczajna, nagietek lekarski, floks wiechowaty
  • garść domowej granoli
  • kostka czekolady deserowej
  • garść bakalii 
  • 1 brzoskwinia lub nektarynka

Owoce i kwiaty myjemy, w miseczce mieszamy granolę z bakaliami i startą czekoladą. Owoce kroimy, suche składniki polewamy jogurtem naturalnym, następnie łyżeczką płynnego miodu. Posypujemy całość owocami, płatkami kwiatów i całymi kwiatami. 

Kwiatowe śniadanie na ostro

  • twarożek
  • zioła z ogrodu: szczypior, lebiodka pospolita, bazylia, estragon, majeranek, macierzanka pospolita, mięta
  • garść płatków kwiatowych: słonecznika, nagietka, chabra bławatka, marchwi zwyczajnej, macierzanki, tymianku, lebiodki pospolitej
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi
  • rzodkiewka, pomidor, ogórek lub ulubione warzywa
  • grzanki z chleba

Twarożek zagniatamy z odrobiną śmietany i przyprawami. Zioła i płatki kwiatów myjemy, za pomocą nożyczek do ziół rozdrabniamy lub kroimy. Ulubione warzywa siekamy. Twarożek mieszamy z roślinami i posypujemy warzywami. W międzyczasie robimy grzanki, które można posmarować zwykłym masłem lub masłem ziołowym. Twarożek ozdabiamy kwiatami i wraz z grzankami jest gotowy do konsumpcji 😉

Kwiatowe śniadania dodają energii i nastrajają pozytywnie na cały dzień. Jedzone na zewnątrz, gdy bose stopy dotykają trawy w ogrodzie lub w cieniu drzew to idealne rozpoczęcie dnia. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *