Forsycja we Wrocławiu już przekwitła, jednak w wyższych partia gór, posiadacze przydomowych ogrodów mogą się nią cieszyć w pełnej krasie. Ogrodowe krzewy forsycji pośredniej są mieszańcami forsycji zwisłej (Forsythia suspensa) i Forsythii viridissima.
Żółte lekko gorzkawe kwiaty można wykorzystać do sałatek, ozdabiania deserów i innych potraw. Forsycja to jedno z najbogatszych, naturalnych źródeł rutyny na wiosnę. Kwiaty zawierają jej około 1%, dodatkowo kwercetynę, którą stosuje się w łagodzeniu i leczeniu alergii różnego pochodzenia a także antocyjanów.
Napary i wyciągi można stosować do poprawy odporności, trzeba je pić ze źródłami witaminy C np. cytryną czy sokiem z czarnego bzu. Do herbatki można użyć kwitnących pędów, wystarczą 2-3 krótkie około 15 cm gałązki. Trzeba je pokroić, zalać wodą i gotować pod przykryciem kilka minut. Herbatka ma lekko lukrecjowy smak. Napary można stosować do przemywania skóry naczynkowej oraz oczu przy zapaleniu spojówek.
Nalewka:
4 garście kwiatów forsycji
0,5 l wódki
Jak radzi dr Różański, kwiaty zalać alkoholem macerować 14 dni, wstrząsać co 2-3 dni, przefiltrować. Zażywać 2 razy dziennie po 10 ml. Nalewkę można także stosować zewnętrznie.
Źródła przepisów: http://martakmiecik.blogspot.com/2016/04/kwiaty-i-owoce-forsycji-flos-et-fructus.html