Dziki w kuchni

Śniadaniowe „dzikuski”

Wiosenna pasta śniadaniowa

Wystarczy wyjść na balkon, do ogrodu, lasu lub parku, żeby znaleźć wiosenne „dzikie” nowalijki, które nie tylko świetnie smakują, ale także są pełne składników odżywczych. Na moim balkonie w donicach wyrosła gwiazdnica pospolita, co tydzień sieję nową rzeżuchę, która tak naprawdę jest pieprzycą siewną a już od lutego staram się mieć ciągle świeży szczypiorek ze zwykłej cebuli. Warto wybrać się przed śniadaniem na krótki spacer po młode pokrzywy, podagrycznik, rzeżuchę łąkową, dziki szczypiorek czy bluszczyk kurdybanek. Zerwijcie do ozdoby kwiaty forsycji lub kwitnących drzew, je też możecie z powodzeniem wcinać 😉

Składniki:

  • 6 jajek od szczęśliwych kurek
  • 2 garści zielska znalezionego na balkonie, przydomowym ogrodzie lub na parapecie: szczypiorek, rzeżucha (pieprzyca siewna), gwiazdnica pospolita, bluszczyk kurdybanek, pokrzywa itp.
  • łyżka majonezu
  • sól i pieprz

Jajka ugotować na twardo, zielsko posiekać. Lekko ciepłe jajka zgnieść drobno widelcem, dodać posiekane zioła, wymieszać, dodać majonez oraz sól i pieprz do smaku. bardzo prosty przepis świetnie smakuje i ciekawie wygląda na wielkanocnym stole. Najlepiej podawać ją na grzankach z pełnoziarnistego chleba 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *