Kiedyś jedzono ją jak dzisiaj szpinak czy szczaw, dziś sprzedawana jest jako herbatka w aptekach i nawet marketach. Czy ktoś jeszcze wie i pamięta, jak smakuje pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) w zupie, wiosennej sałatce czy potrawce? Jeśli nie, to zapraszam do zrobienia najpyszniejszej tarty z „dzikich” roślin, jaką kiedykolwiek jadłam 😉 Oryginalny przepis to receptura na tartę ze szpinakiem od mojej cioci, więc można mieszać pokrzywę ze szpinakiem i też będzie pyszna.
Ze świeżej pokrzywy robiłam też dwa razy zupę i rodzince bardzo smakowała. Jeśli robicie szczawiową, to pokrzywowa wyjdzie idealna, gdy zamiast całego szczawiu dacie 3/4 pokrzywy i resztę szczawiu 😉
Pokrzywa jesienią odbija z pędów skoszonych latem i tak jak na wiosnę wychodzi nowa świeża, warto ją zbierać nie tylko wiosną, ale także na jesień. Wykończony letnimi upałami organizm z pewnością nieco odetchnie po dodatkowej dawce dobrze przyswajalnego żelaza, soli mineralnych i mikroelementów. Zbierając pokrzywę należy zwrócić uwagę z jakiej rośliny zrywamy liście – ma być młoda, z drobnymi listkami, tak jak na początku maja. Starsze rośliny zawierają cystolity – kryształy węglanu wapnia oraz fitolity – krzemionka, które działają szkodliwie na nerki. Jeśli nie mamy pewności, to najlepiej zebrać jedynie trzy górne liście z młodych pokrzyw.
Pokrzywowa tarta imprezowa
- ciasto francuskie lub składniki na ciasto kruche bez cukru
- 10 garści świeżych pokrzyw,
- 3/4 kostki sera typu feta około 180-200 g,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- 3 ząbki czosnku,
- ser żółty do posypania lub parmezan
- łyżeczka masła klarowanego lub oliwy
- pieprz, suszony czosnek niedźwiedzi lub zwykły
Formę od tarty wykładamy papierem do pieczenia i ciastem francuskim lub ciastem kruchym. Nakłuwamy płaty ciasta lub obciążamy grochem, pieczemy około 15 min- w 180 stopniach Celsjusza, ciasto ma być upieczone ale nie mocno rumiane. Pokrzywę należy sparzyć i poddusić na maśle z czosnkiem lub oliwie przez 15 min. Dodać do niej rozdrobiony ser typu feta oraz do smaku śmietanę. Doprawić przyprawami i podsmażyć jeszcze 5 min do odparowania wody. Na podpieczone ciasto francuskie wyłożyć masę pokrzywową i posypać startym sercem. Piec w piekarniku przez 10-15 min aż do ładnego zarumienienia się boków tarty i roztopienia sera. Jeśli mamy zebraną pokrzywę to przygotowanie tarty zajmuje nieco ponad pół godziny. Świetnie sprawdza się na imprezach, znika w mig, gdy jest ciepła i świetnie smakuje również na zimno.
Smacznego!
Ps. o właściwościach i danym zastosowaniu pokrzywy innym razem, jak przestudiuję te ogromne stosy informacji 😉