Gdy Ci smutno, gdy Ci źle zjedź kwiatka i zrelaksuj się :D. Lubię leniwe poranki na wsi. We Wrocławiu nie mam możliwości wyjścia o poranku na zewnątrz i wypicia kawy w ogrodzie. Dlatego, gdy jestem na wsi staram się celebrować i zbierać takie małe chwile, by dodawały mi energii w zwykłych dniach w mieście. Lubię ładnie podane jedzenie i często w weekend robię sobie kwiatowe śniadania, które chce się jeść oczami. Nie używam jakiś wykwintnych składników, zazwyczaj biorę to co mam w lodówce i staram się stworzyć coś ładnego. Śniadanie to podstawa dnia i chociaż kiedyś często ich nie jadłam, bo zawsze wszędzie byłam spóźniona, teraz staram się jeść codziennie dobre śniadanie, dzięki czemu nie jestem tak bardzo głodna i marudna przez cały dzień. Jeśli jestem zniechęcona i nie chce mi się wstać z łóżka wymyślam sobie w pół śnie, pięknie podane śniadanie na trawie lub w ogrodzie i od razu chcę rozpocząć tak dzień;)
Kwiatowe śniadanie na słodko
- 1 mały jogurt naturalny
- łyżeczka ziołomiodu malinowego (może być zwykły miód)
- garść jadalnych kwiatów z ogrodu, u mnie: chaber bławatek, marchew zwyczajna, nagietek lekarski, floks wiechowaty
- garść domowej granoli
- kostka czekolady deserowej
- garść bakalii
- 1 brzoskwinia lub nektarynka
Owoce i kwiaty myjemy, w miseczce mieszamy granolę z bakaliami i startą czekoladą. Owoce kroimy, suche składniki polewamy jogurtem naturalnym, następnie łyżeczką płynnego miodu. Posypujemy całość owocami, płatkami kwiatów i całymi kwiatami.
Kwiatowe śniadanie na ostro
- twarożek
- zioła z ogrodu: szczypior, lebiodka pospolita, bazylia, estragon, majeranek, macierzanka pospolita, mięta
- garść płatków kwiatowych: słonecznika, nagietka, chabra bławatka, marchwi zwyczajnej, macierzanki, tymianku, lebiodki pospolitej
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi
- rzodkiewka, pomidor, ogórek lub ulubione warzywa
- grzanki z chleba
Twarożek zagniatamy z odrobiną śmietany i przyprawami. Zioła i płatki kwiatów myjemy, za pomocą nożyczek do ziół rozdrabniamy lub kroimy. Ulubione warzywa siekamy. Twarożek mieszamy z roślinami i posypujemy warzywami. W międzyczasie robimy grzanki, które można posmarować zwykłym masłem lub masłem ziołowym. Twarożek ozdabiamy kwiatami i wraz z grzankami jest gotowy do konsumpcji 😉
Kwiatowe śniadania dodają energii i nastrajają pozytywnie na cały dzień. Jedzone na zewnątrz, gdy bose stopy dotykają trawy w ogrodzie lub w cieniu drzew to idealne rozpoczęcie dnia.