Wczoraj nadal trochę trzymało mnie choróbsko, no jak można zachorować gdy za oknem taka piękna pogoda. Lekarz stwierdził, że mam słabą odporność na upały, ale L4 nie dał ;p Taka mocno marudząca na wszelakie zło świata i wirusy pojechałam do domu. Swoim humorem chyba trochę wykończyłam rodziców, bo tata w desperacji rzecze „a wiesz, widziałem już trochę dojrzałych jagód, może byś uzbierała słoiczek, podwiozę Cię do lasu”.
Jęcząc i marudząc zapakowałam się do forestera, bo wizja cista z jagodami lub koktajlu z mlekiem sprawiła, że poleciała mi ślinka. Wzięłam dwa duże słoiczki i koc, co bym się nie przemęczyła zbierając. Tata zostawił mnie z jednym stróżującym psem a z drugim poszedł na spacer, miałam zadzwonić, gdy skończę. Po 40 min odbiera ode mnie telefon „I co nie ma jagód, mam wracać?”, ja na to „Wracaj do domu po wiadra, 2 słoiki uzbierane i jest zatrzęsienie jagód, ja stąd nie wychodzę!”. I tak nastało moje jagodowe ozdrowienie :d Dojechały do mnie dwa wiadra i mama, dzięki czemu uzbieraliśmy prawie 10 l jagód, doprawiłyśmy wiadrem trześni (wiśni ptasiej (Prunus avium L), bukietem marzanki wonnej (Galium odoratum), garścią płatków róży i kwiatami lipy drobnolistnej (Tilia cordata Mill). Kwiaty zużyłam do moich kulinarnych eksperymentów a część jagód i czereśni zabrałam do Wrocławia. Po drodze objadłam się leśnych owoców i wiecie wieczorem nic mnie już nie bolało, czułam się znacznie lepiej.
Borówka czarna (Vaccinium myrtillus) jest najpyszniejszym owocem lasu. Jak tylko zacznie dojrzewać często je zbieram i jemy na surowo, w deserach czy pierogach. Jagody znane i stosowane były już przez Słowian nie tylko jako pożywienie ale także jako roślina zielarska.
Zastosowanie:
Owoce suszono i żuto w stanach zapalnych dziąseł i rozstroju żołądka. Świeże lub rozgotowane owoce wykorzystywano w formie okładów na egzemy, liszaje, oparzenia i trudno gojące się rany. Odwarami z liści pozbywano się glist i owsików. Wykazano, że jagody mają silne właściwości przeciwbiegunkowe (suszone), surowe natomiast działają przeczyszczająco (przynajmniej na niektórych).
Właściwości
Borówka czernica ma właściwości antynowotworowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwrobacze. Liście obniżają poziom cukru we krwi i są moczopędne.
Co zawierają
Zawiera pektyny, alkohole, garbniki, barwniki antocyjanowe, witaminy m.in prowitamina A i sole mineralne.
W kuchni:
Często je spożywamy, bo jako rodzina okularników staramy się dbać o wzrok. Od kilku dni na kolacje robię koktajl zwany przez tatę smutkiem.
Jagodowe smutki
litr jagód
pół litra mleka
łyżeczka miodu lub pół banana
do smaku: świeża mięta
Jagody oczyszczamy i myjemy, blendujemy z miodem lub bananem, dolewamy mleko i mieszamy. Można do smaku dodać odrobinę świeżej mięty
Tata nazwał go smutkiem od angielskiego smoothie, stwierdził, że ma działanie odchudzające, bo zapobiega nocnemu podjadaniu. Faktycznie zamiast zwykłej kolacji wystarczy szklanka smutka i jest się najedzonym